Στερεά Υπεροχής:”Φταίει μόνο ο κακός μας ο καιρός; Ή μήπως όχι;”

« Φταίει μόνο ο κακός μας ο καιρός; Ή μήπως όχι;»

 Τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν ήδη καταγεγραμμένες δυσμενείς συνέπειες στους κατοίκους Περιφερειακών Ενοτήτων της Στερεάς Ελλάδας, σε κατοίκους, παραγωγούς και αγρότες, οι οποίοι είδαν και πάλι τις περιουσίες τους να πλήττονται. Οι τελευταίες ισχυρές βροχοπτώσεις στη Στερεά Ελλάδα κατέδειξαν παράλληλα, με εκκωφαντικό τρόπο, τις χρόνιες ευθύνες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Στη Φθιώτιδα και σε περιοχές της Λαμίας όπως η Ανθήλη, το Μοσχοχώρι, η Δαμάστα, η Ηράκλεια και ο Γοργοπόταμος, οι αγρότες είναι και πάλι εκείνοι που πληρώνουν το τίμημα της αναποτελεσματικότητας.

Στη Λοκρίδα και στη Σκάλα Αταλάντης (στο συνοικισμό Παλίρροια) κάτοικοι είδαν τους δρόμους να χάνονται και τις αυλές τους να πλημμυρίζουν.

Στη Βόρεια Φθιώτιδα και στη Σοφιάδα, το Βαρδαλή και το Νέο Μοναστήρι γεωργικές εκτάσεις και αγροτικές καλλιέργειες υπερχείλισαν επειδή εργασίες καθαρισμού έχουν να πραγματοποιηθούν εδώ και παρά πολλά χρόνια.

Στη Βοιωτία, εν έτει 2020, πολίτες κινούμενοι στο παράπλευρο οδικό δίκτυο, στο ύψος των Οινοφύτων εγκλωβίζονταν και χρειάστηκαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής να τους απεγκλωβίσουν, στην Κωπαΐδα διακόπηκε και πάλι η κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ ο Βοιωτικός Κηφισός έπληξε και πάλι χιλιάδες στρέμματα αγροτικής γης. Δεν μας φταίει ο κακός καιρός όταν οι πλημμύρες στο Κωπαϊδικό Πεδίο επαναλαμβάνονται. Τα όποια έργα, αντιπλημμυρικής προστασίας προφανώς  δεν ήταν αρκετά κι αποτελεσματικά κι αυτό φάνηκε, δυστυχώς, για ακόμα μία φορά .

Στις 25.01.2019 είχαμε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση, για τις ζημιές που προκλήθηκαν από πλημμυρικά φαινόμενα στην Κωπαΐδα, την προηγούμενη χρονιά, χωρίς να πάρουμε πειστικές απαντήσεις.

Στις 27.01.2020 κατατέθηκε αίτημα, προκειμένου άμεσα να συζητηθεί, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το ζήτημα του Κωπαϊδικού πεδίου και οι αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει να υλοποιηθούν.

Στην Εύβοια ολόκληρες περιοχές και οι κάτοικοί τους βίωσαν από πρώτο χέρι την υστέρηση της Περιφερειακής Αρχής, δεχόμενοι και πάλι την πίεση μίας αναμενόμενης κακοκαιρίας. Στο Μαντούδι και στο χωριό Πήλι, οικογένειες παρέμειναν αποκλεισμένες χωρίς νερό, το λιμάνι του Μαντουδίου έγινε ένα με τη θάλασσα, ενώ η Μουρτερή, η Πλατάνα και περιοχές της Κύμης στην κυριολεξία πνίγηκαν στο νερό. Στο Αλιβέρι και σε παράπλευρα χωριά, το οδικό δίκτυο μετά βίας κρατήθηκε ανοιχτό. Για ακόμη μια φορά απαγορεύτηκε η κυκλοφορία στο τμήμα της επαρχιακής οδού Κύμης – Χανίων Αυλωναρίου, ενώ με δυσκολία γίνεται η κυκλοφορία στον υπόλοιπο Δήμο. Στη Μουρτερή εγκλωβίστηκαν αυτοκίνητα και κάτοικοι, στον Κάλαμο πλημμύρισαν τα μαγαζιά και στην Αχλαδερή υπήρξε πρόβλημα με κατολίσθηση σε σημείο του δρόμου.

Κατολισθήσεις σημειώθηκαν στο οδικό τμήμα μεταξύ Ροβιές και Ήλια, όπου συνιστάται να αποφεύγεται η κυκλοφορία!

Κι αν οι βροχοπτώσεις και τα ευρισκόμενα σε υψηλή στάθμη ρέοντα ύδατα έκρυψαν λιμάνια, γεωργικές εκτάσεις, δρόμους και ολόκληρα χωριά, δεν κατέστη δυνατό να αποκρύψουν τις χρονίζουσες ευθύνες μιας Περιφερειακής ομάδας, που περισσότερο στηρίζεται στο επικοινωνιακό και λιγότερο στο ουσιαστικό.

Η αρμοδιότητα για τον καθαρισμό των ρεμάτων έχει μεταφερθεί από την αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού στις Περιφέρειες και από τότε ολόκληρες περιοχές αδημονούν να διορθωθούν οι προηγούμενες κακοτεχνίες, να βελτιωθούν υποδομές, να σταματήσουν να πλήττονται περιουσίες και επενδύσεις ετών και οι πολίτες να μην έρχονται πια αντιμέτωποι με τις δυσμενείς συνέπειες αναμενόμενων καιρικών φαινομένων.

Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη, οι έχοντες την ευθύνη της διοίκησης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, να αναλάβουν άμεσες πρωτοβουλίες, γιατη βελτίωση της ζωής των πολιτών, την αξιοποίηση των διατιθέμενων πόρων, την άντληση νεότερων και τη διοχέτευσή τους, αντί σε βραχύβιες, επικοινωνιακού τύπου δράσεις, σε βιώσιμα έργα υποδομής και αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις. Έργα υποδομής, που η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, καθώς φαίνεται, τα έχει πιο πολύ ανάγκη από ποτέ. Έργα υποδομής που οι πολίτες της τα αξίζουν.

Και φυσικά ισχύει στο ακέραιο η φράση του Ιπποκράτη «Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν», ή σε απλή μετάφραση, καλύτερα το να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις.

Είναι αυτονόητη η αλληλεγγύη και στήριξή μας σε όλους τους πληγέντες καθώς και η εκτίμησή μας σε όλους τους εργαζόμενους, που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα, που προέκυψαν.

Η παρέμβασή μας δεν απορρέει από αντιπολιτευτική διάθεση αλλά αποτελεί στάση και θέση ευθύνης απέναντι στους πολίτες, που βλέπουν να επαναλαμβάνονται κάθε φορά τα ίδια, να είναι ξανά στο ίδιο έργο θεατές.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της « Στερεά Υπεροχής».

Σχετικά